60-årig Macallan missade rekordet

 •  

  Highland Park går under skinnet

   
 • I samarbete med den danska tatueraren Colin Dale lanserar Highland Park en ny 16-årig single malt whisky. TWISTED TATTOO är destilleriets första whisky som har framställts genom att kombinera whisky lagrad på Riojafat med whisky lagrad på first fill bourbonfat.

  Highland Park TWISTED TATTOO är en 16-årig single malt och det senaste tillskottet från destilleriet på skotska Orkneyöarna. Whiskyn är inspirerad av ögruppens nordiska arv och vikingalegenden om Midgårdsormen som växte sig så stor att den kunde slingra sig runt jorden och bita sig själv i svansen.

  Det är första gången som destilleriet har framställt en single malt genom att kombinera whisky som har mogna på Riojafat med whisky lagrad på first fill bourbonfat.

  Inför lanseringen av TWISTED TATTOO inleddes ett kreativt samarbete med den danska tatueraren Colin Dale, som specialiserar sig på en särskild tatueringsteknik som utförs helt på fri hand, utan maskin. För Highland Park har han designat flaskans dekor och förpackning. Colins studio, Skin & Bone, har bidragit till en renässans för den bortglömda tatueringstekniken från Norden, de amerikanska urinvånarna och den inuitiska kulturen.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Highland Park destilleri på Kirkwall, Orkney, har framställt whisky sedan 1798. Grundaren Magnus Eunson är ättling till vikingar som bosatte sig på Orkneyöarna för mer än 1 000 år sedan. Magnus var slaktare och arbetade för kyrkan under dagtid och som smugglare nattetid. Han startade sin illegala whiskytillverkning i en liten stenhydda i High Park med utsikt över Kirkwall. Detta är fortfarande platsen för destilleriet och trots att vi säger att Highland Park grundades 1798 var det egentligen året som myndigheterna fick tag på Magnus.

  Highland Park tillverkas, liksom 1798, genom följande fem hörnstenar i produktionen: den aromatiska torven, handvänd malt, exklusiva sherryfat, cool maturation och fatharmonisering. Inget annat destilleri använder alla fem hörnstenar och därför smakar ingen annan whisky som Highland Park.

  Få träd överlever stormbyarna på Orkneyöarna, vilket gör öarnas torv fattig på trä men rik på ljung. Det är detta som skapar Highland Parks unika och karaktäristiska smakprofil av aromatisk rökighet och söt ljunghonung.

   

   

   

   

   

  Colin Dale

   

   

   

   

   

  “Colin Dale var det perfekta valet som kreativ partner. Han är ett typiskt exempel på en modern viking och samarbetet belyser likheterna som finns mellan våra olika hantverk. Tatueringar är känslomässigt viktiga för bäraren eftersom de berättar en historia, precis som vår whisky berättar historien om Orkneyöarnas traditioner. Båda konstarter kan härledas flera hundra år bakåt i tiden där traditionen fortfarande spelar en stor roll både för tatueringskonsten och för whiskytillverkning”, säger Jason Craig, global varumärkeschef på Highland Park.

  TWISTED TATTOO efterföljer Highland Park FULL VOLUME som lanserades på Systembolaget i februari 2018.

  Highland Park TWISTED TATTOO 16YO finns tillgänglig hos Systembolaget från och med 26 april, online och i utvalda butiker.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Om Colin Dale:

  Uppvuxen i Saskatoon, Saskatchewan i Kanada med en skandinavisk pappa och en mamma som var hantverkare. Idag bor Colin i Köpenhamn där han äger tatueringsstudion Skin & Bone. Studion är en mötesplats för etnografiska konstnärer och tatuerare från hela världen.

  Hans fascination för tatueringar föddes under hans tid som konststudent och har under årens lopp utvecklats till att rikta in sig på traditionell design, symbolik och tekniker från olika kulturer. En kreativ pionjär och en skicklig hantverkare som kombinerar gammal och ny teknik för att berätta historier som går under huden – en sann Modern Day Viking Soul.

  Colins arbete har bidragit till en renässans för den bortglömda tatueringstekniken från Norden, de amerikanska urinvånarna och den inuitiska kulturen. Hans arbete har uppmärksammats i en mängd olika böcker, tidningar och dokumentärer.

  Colin reser jorden runt för att belysa kulturell tatueringskonst. Hans kunder kommer från hela världen och han är uppbokad månader i förväg tack vare sin speciella tatueringsteknik.