Port Ellen

 • Diego avslöjar planer för Port Ellen

 • Diageo avslöjar ytterligare Port Ellen-planer
  Diageo har avslöjat ytterligare planer för återupplivningen av Port Ellen-destilleriet på Islay som en del av ett offentligt samråd idag (29 januari).


  Gamla möter nya: Port Ellens befintliga ugn och lager kompletteras av ett nytt stilla hus  Planerna, som kommer att skickas till Argyll och Bute Council för godkännande senare i år, presenterades idag vid ett planerat samråd i Port Ellen, vilket gör det möjligt för lokalbefolkningen att se förslagen och dela sina egna minnen av bränneri.

  Diageo avslöjade sin avsikt att återuppta Port Ellen-destilleriet i oktober 2017, med sikte på att webbplatsen ska fungera senast 2020, men öppningsdatumet har nu drivits tillbaka till 2021.

  Bland planerna finns en översikt över hur destillatet kommer att se ut när byggnadsarbetet är färdigt samt detaljer om två separata destillationssystem.

  Sedan stängningen 1983 finns bara Port Ellens ugnsbyggnad med pagodetak och dess kustområden kvar - många av de ursprungliga byggnaderna rivits på 1930-talet och sedan delvis återuppbyggda på 1960-talet.

  Diageo har nu för avsikt att helt återställa de återstående byggnaderna och bygga ett nytt "still house", som kommer att rymma två par koppar potstills.
  Ett par pot stills kommer att modelleras noga efter de ursprungliga Port Ellen-pot stills för att återskapa destilleriets anda och karaktär.

  Det andra, mindre paret stillbilder kommer att användas för att skapa "alternativ sprit" som gör att Port Ellen kan "experimentera med nya whisky-stilar.


  Georgie Crawford, projektansvarig chef för Port Ellen, sade att planerna för att återuppliva destilleriet är "någon whisky tillverkares dröm som blir verklighet".
  Hon sa: "För att få möjlighet att återskapa Port Ellen-destilleriets ursprungliga anda och karaktär så har vi nya generationer av den klassiska Islay peated malten som är otrolig, men då kombinerar det med friheten att experimentera med nya variationer är verkligen extraordinärt."

  De nya "rymliga och moderna, ljusa" byggnaderna, som kommer att hysa all processutrustning, kommer att byggas runt en central innergård, med befintlig ugn och lager "återställd och reimagined".

  Crawford tillade: "Liksom whiskyen kombinerar planerna för byggnaden det bästa av arv och innovation.
  "Byggnaderna i Port Ellen-destilleriet har förändrats och utvecklats många gånger under sin livstid.
  "Vi tror att dessa planer är en lämplig hyllning till Port Ellens exceptionella arv, och vi är otroligt glada över att kunna dela dem."
  Port Ellens renovering är en del av en investering på £ 35 miljoner av Diageo för att återuppliva Islay-destilleriet, liksom Brora Highlands destilleri som också stängdes 1983.

  Diageo investerar också ytterligare 150 miljoner kronor för att förbättra sina Scotch Whiskey turistanläggningar, bland annat att uppgradera sina 12 besökscentrum och etablera ett flaggskepp "Johnnie Walker experience" i Edinburgh.

  Även om Port Ellen öppnade första gången 1824, kunde uppståndelsen se det bli det

  11: e destilleriet för att fungera på Islay, efter den senaste öppningen av Ardnahoe, och det planerade ännu inte namngivna destillatet vid Farkin från Elixir Distillers.