Ordlista - A

         
ABV
Alcohol by volume, Volymprocent alcohol, Denna förkortning brukar anges på flaskorna
 
Adze
Verktyg som används av tunnbindaren för täljning på mer eller mindre plan träyta.
 
After Bourbon Barrel
En barrel som utökats till att rymma ca 250 liter. Kallas även Dump Hogshead eller Remade Hogshead.
 
Age
Mognadsåren för en whisky i ekfat. Den minsta tiden för "ageing" är 2 år (för bourbon) eller 3 år och 1 dag (Irland, Skottland, Kanada och Japan).
 
Aldehyder
En grupp organiska föreningar innehållande atomgruppen –CHO. Framställs vanligen genom oxidation av motsvarande alkohol. Aldehyder autooxiderar vid kontakt med luft.
 
Alkoholhalt
Volymprocent alcohol, Denna förkortning brukar anges på flaskorna
 
American Barrel
Oftast 180-200 liter. Återanvänds ofta på annat håll. I Skottland plockas de ofta isär och återuppbyggs som hogsheads (250 liter).
 
Amerikansk Ek
Den vanligaste eksorten (Quercus alba) vid lagring av amerikansk och skotsk whisky. Bidrar bl. a med vanilj- och kokostoner till whiskyn.
 
Aminosyra
Kvävehaltig organisk syra som finns i malt.
 
Amylas
Det enzym som bryter ned stärkelsen i kornet till jäsbart socker.
 
Analyzer
Vid kontinuerlig destillation kallas den första delen av kolonnen även analyser (avdrivare).
 
Angel´s share
Den andel av whiskyn som avdunstar under lagringstiden i lagerhusen. Är beroende av den omgivande temperaturen och luftfuktigheten. I Skottland avdunstar i snitt 1,5-2% per år. Samma uttryck används hos både cognac- och armagnac-producenter.
Eftersom tunnor av ek inte är helt lufttäta och alkohol har lätt för att avdunsta så försvinner ca 2% av whiskyn per år upp i luften till änglarna. När spriten (british plain spirit, bps) som destillerats fram hamnar på fat har den en alkoholstyrka på ca 70%. Beroende på klimatförhållanden och lagringstid har den färdiga whiskyn innan buteljering tappat ca 8-15% av alkoholstyrkan.
 
As we get it
Så som det är". Ett uttryck som används när man tappar whisky direkt från fat, d.v.s. whiskyn buteljeras vid fatstyrka eller så används även uttrycket cask strength.
 
Aqua vitae
Livets vatten” heter på Latin “Aquavitae”, där Gaeliskans “uisge beatha” och “usquebaugh” härstammar från. Order “Whisky” är en förvanskad form av “usque”.