Ordlista - B

         
Baby whisky
Det färdiga destillatet när det fortfarande är alldeles klart, ungefär som vatten.
 
Ball of malt
Det som i Skottland kallas dram heter på Irland "a ball of malt", d.v.s. ett litet glas whisky (whiskey).
 
Barley loft
Kornboden där kornet förvaras innan det mältas.
 
Barm
Skum som bildas under jäsning som innehåller levande jästceller. Tidigare användes detta som förjästkultur.
 
Barrell
Barrel är den amerikanska benämningen på tunna/fat.
Ekfat som tidigare användes för att lagra Bourbon.
En Barrel rymmer vanligtvis 180-200 liter. En Barrel som utökats till att rymma 250 liter kallas After Bourbon Barrel, Dump Hogshead eller Remade Hogshead.
 
Barrel Proof
Amerikansk term för fatstyrka - cask strength.
 
Barrier - Filtering
Filtrering av whisky genom papper före buteljering för att få bort kolpartiklar som avsöndrats från eken under lagring.
 
Barley
Korn och det viktigaste utgångsmaterialet för destilleringen av whisky i Irland, Skottland och Japan.
 
Batch/Batchdestillering
Destillering som sker i omgång - "batches". Varje omgång kan skilja sig något från de andra, vilket ger metoden en viss hantverksmässighet. Motsatsen till kontinuerlig destillering.
 
Beading
Ett sätt att på ett ungefär avgöra alkoholstyrkan i whiskyn. Man skakar en whiskyflaska och ju större luftbubblorna är och ju längre tid det tar för de att försvinna, desto högra är alkoholstyrkan.
 
Beer heater
Värmeväxlare som används för att värma kall mäsk..
 
Blended malt
Single Malt whisky från flera olika destillerier. Fr. o. m. 2012 ersätter denna benämning tidigare pure malt eller vatted malt enligt beslut av The Scotch Whisky Association.
 
Blended whisky
En blandning av flera olika grainwhisky och maltwhiskysorter. Grainwhisky framställs i stora kolonnpannor vilket är en mycket effektiv och billig process som ger stora mängder destillat. Nackdelen är att den smakar mycket mindre (läs spritig). Maltwhisky är en mycket långsammare process och vars resultat är mycket smakrikare. En vanlig fördelning är 60% grain och 40% maltwhisky. Det är ovanligt att dessa lagras någon längre tid och oftast har de lagrats runt fem år. Man brukar skilja på "Standard Blend" och "De Luxe Blend" men det finns inga bestämda regler för proportioner eller ålder som skiljer de två. Några kända märken är Famous Grouse, Johnnie Walker, Grant´s, Bells, Chivas Regal.
Den yngsta whiskyn i blandningen bestämmer årsbeteckningen på etiketten.
 
Blender
Yrkestitel på den som blandar grain- och maltwhisky.
 
Bodega butt
Gorda, även bodega butt eller sherry butt, är benämningen på större fat (600-700 liter), oftast tillverkade av amerikansk ek. Används främst för att lagra sherry, men ibland även för whisky.
 
Boiling ball
En bollformad utvidgning långt ner på kittelpannans hals. Den renar destillatet genom att kondensera ämnen med låg flyktighet och tvingar dem tillbaka ner i mäsken. En Reflux Ball ger destillat med mindre smak- och doftämnen och därmed en lättare whisky.
 
Bond
Lagerhus där tunnorna lagras
 
Bonded warehouse
Whiskyn lagras på ekfat i minst tre år innan den buteljeras och når konsumenten. Tullager, all whisky lagras utan tull- och skatteavgifter och beskattas först då den säljs eller exporteras.
 
Bootlegger
Även kallad booter eller bootie; en whiskyhembrännare eller whiskysmugglare (1920-talet i USA).
 
Booty/bothy/bothie
Uttryck för ett mindre gömställe för framställning av illegal whisky. Mycket vanligt i Skottland i slutet av 1700-talet.
 
Bounded warehouse
Skattefritt lager
 
Bourbon barrel
Barrel är den amerikanska benämningen på tunna/fat.
Ekfat som tidigare användes för att lagra Bourbon.
En Barrel rymmer vanligtvis 180-200 liter. En Barrel som utökats till att rymma 250 liter kallas After Bourbon Barrel, Dump Hogshead eller Remade Hogshead.Ett fat som tidigare har innehållit bourbon. Är idag den vanligaste typen av fat för mognad av skotsk whisky.
 
Bourbon whiskey
Destilleras ut mäsk som enligt en amerikans lag från 1964 måste innehålla mellan 51-80% majs. Resten består oftast av råg och/eller korn. Spriten måste sedan ligga minst 2 år på nya ekfat. Faten som används röks på insidan innan de används. De används bara en gång för att sedan skeppas över till Europa. En aldrig verifierad historiebeskrivning gör gällande att det var baptistpastorn Elijah Craig som skapade bourbon.Kentucky är det dominerande området för framställning av bourbon, men den kan tillverkas var som helst inom USA för att få kallas Bourbon.
 
Brewer
Personen som ansvarar för att malt omvandlas till en vätska som kan destilleras.
 
Brewing
Ett sätt att göra mäsk. Mältat spannmål mäskas i varmt vatten så det jäsbara maltsockret utlöses. Man tillsätter jäst och under jäsningen bildas alkoholhaltig mäsk.
 
British plain spirit (BPS)
British Plane Spirit är den "Råwhisky" som läggs på faten efter destillering. Enligt lagen kan måste destillatet (bps) lagras på fat i minst tre år innan det får kallas whisky. Kallas ibland för New Make och får ha högst 94,8 volymprocent alkohol.
 
Bryggning
Process som bryter ner stärkelse till maltsocker som förjäses till alkohol.
 
Bung
Trä- eller korkplugg som används för att tillsluta ekfat.
 
Bung flogger
En speciell hammare/liten slägga som används för att slå i eller ta bort pluggen ur fatet.
 
Bunghole
Tapphål i fat.
 
Burnt ale
Vätskan som är kvar i wash still efter destilleringen. Kallas även pot ale. Används ofta som djurfoder.
 
Butt
Namn på ett ekfat som rymmer ca 500 liter och som tidigare används för sherrylagring.