Ordlista - C

         
Campbeltown
En gång brann eldar på mer än 30 destillerier i Campbeltown. Nästan alla invånare var på ett eller annat sätt sysselsatta i whiskynäringen och medelinkomsten var högre i Campbeltown än i alla andra brittiska städer. Dessvärre skulle eldarna släckas en efter en. Transporterna till blandningsfirmorna uppe i norr var tidsödande och dyra, ryktet om Speysidewhiskyns kvalitet begränsade affärerna och när förbudstiden i USA och depressionen slog till släcktes hoppet för nästan vartenda destilleri i staden. När Reichlachan Distillery stängdes 1936 fanns bara Glen Scotia och Springbank kvar. Campbeltown blev närmast en spökstad och tiden stannade. Den lilla staden Campbeltown längst ner på Kintyrehalvön har av tradition alltid varit en av Skottlands fyra whiskyregioner. Kring förra sekelskiftet låg här ett trettiotal destillerier men idag finns här bara tre (förutom Glengyle är det Springbank och Glen Scotia). Glengyle, som producerade mellan 1872 och 1925, återuppbyggdes med ny utrustning av Springbanks ägare så sent som 2004 och även om destilleriet har en kapacitet på 750 000 liter tillverkar man inte mer än ca 50 000 liter per år. Den första whiskyn släpptes 2007 och den senaste 2011 som en 7-åring. Whiskyn från Glengyle säljs under namnet Kilkerran eftersom destillerinamnet redan var upptaget.
 
Cask
Tunna eller fat
 
Cask enhanced, Cask finnish, Double matured, Fatförädlad
Whisky som lagrats i minst två olika typer av fat under sin lagringstid. Oftast whisky som legat på en typ av fat under större delen av lagringen och sedan flyttats till en annan typ av fat mot slutet. Ett exempel på detta är serien Distiller's Edition från Diageo.
 
Cask strength
Maltwhisky från ett specifikt fat med ursprunglig alkoholstyrka, buteljeras direkt från fat utan utspädning. Ej kylfiltrerad. Alkoholhalten ligger ofta mellan 57-63%..
 
Charring
Bränning av insidorna på ekfat med öppen eld. Det leder ibland till att det uppstår små håligheter (som kallas fissurer) och i dessa frigörs under lagringstiden olika ämnen som sätter spår i både färg och smak.
 
Chill filtered
Kylfiltrering används dels för att avlägsna smuts, ta bort tunga fettsyrer och andra föroreningar som påverkar doft och smak - men också för att se till att whiskyn inte blir grumlig vid låga temperaturer (t. ex. när isbitar tillsätts). Filtreringen inleds med "Barrier Filtering" och sedan kyls whiskyn ned till ca 5-10 grader och filtreras återigen genom filterpapper.
 
Chwisgi
Walesiska ordet för whisky
 
Coffey/patent/column/continous still
Under 1830-talet utvecklade irländaren Aeneas Coffey en ny destillationspanna för kontinuerlig destillering, i vilken man både billigt och enkelt kunde göra neutral sprit. De irländska destillerierna tyckte inte om Coffeys uppfinning, de kallade den för »fusk«. Skottarna däremot tyckte det var en lysande idé och sedan gick det ju som gick.
 
Column still
Kolonnapparat för tillverkning av grainwhisky.
 
Condenser
En anordning som ska kyla ner alkoholångorna till flytande form. Den vanligaste typen idag kallas shell and tube condensor och sitter strax efter the lyne arm (avtappningsröret) på pannan. Den består av en kopparbehållare med ett antal kopparrör inuti. I kopparrören rinner kallt vatten som kyler ner de omgivande ångorna. En äldre form av kondensor och som än idag används på några destillerier kallas worm tub. Det är ett stort kar som vanligtvis är gjort av trä men kan också vara tillverkat av betong, stål eller gjutjärn. I karet, som är fyllt med vatten, finns en kopparspiral som kan vara mer än 100 meter lång och i vilken alkoholångorna leds in. Det omgivande vattnet gör sedan att ångorna kondenseras till flytande alkohol. Sprit som kondenserats med hjälp av en worm tub får ofta en mer robust karaktär eftersom kopparkontakten är mindre än i en shell and tube condensor.
 
Congeners
De biprodukter som stannat kvar i spriten under tillverkningen och som påverkar smak och doft hos den färdiga whiskyn.
 
Continous still
Kolonnapparat för tillverkning av grainwhisky.
 
Cooling/cooling plant
När mäsken (the wash) i en mäskpanna eller lågvinet (the low wines) i en spritpanna värms upp, börjar alkoholen koka vid 78 grader och stiger upp som ånga. För att man ska kunna fånga upp denna och få den till flytande form måste den kondeseras med hjälp av en kondensor.
 
Coopers hammer
Tunnbindarens stora, runda hammare med olika användningsområden.
 
Corn
Majs
 
Corn whiskey
Tillverkas av mäsk med minst 80% majs i.
Till skillnad från Bourbon behöver inte denna lagras.
Denna typ av whiskey anses vara den ursprungliga, men har inget att göra med dagens Bourbon.
 
Crown
Den vanligtvis konvexa bottenplåten på en kittelpanna, på direkteldade sådana är den gjord av 12 mm kopparplåt
 
Crum knife
Krumkniv, ett tunnbindarverktyg för att jämna till stavar.
 
Cut
(eg Middle Cut)
Den del av destillatet som används för lagring.
 
Cut points
Vid destillering i kittelpanna delas flödet upp i tre ”cuts” för att skilja den användbara spriten från den oanvändbara, vilken måste omdestilleras. Den första delen innehåller ”förspriten” (foreshots). Den andra består av den användbara spriten (middle cut) och den tredje av ”efterspriten” (feints eller tail).