Ordlista - G

         
Gauger
Ordet »gauge« betyder i första hand att mäta rymd eller storlek, men används också mer bildligt i betydelsen bedöma, sondera eller pejla. Är också namnet på olika precisionsmätare för olja eller vindstyrkor. I whiskysammanhang är det ett gammalt namn på en Exciseman.
 
Glen
Det gaeliska ordet för dal.
 
Gluten
En sammansättning av proteiner som finns i vete, råg och korn. Glutenintolerans är tämligen vanlig. Svenska livsmedelsverkets mätningar av gluten i blended whisky visar en nivå som faktiskt ligger under gränsvärdet för glutenfritt.
 
Golvmältning
En traditionell metod för att mälta korn som tidigare var vanlig på de flesta destillerier. Finns idag bara kvar på ett fåtal, t ex Laphroaig, Highland Park, Balvenie och Bowmore.
 
Gorda
Spanska sherryfat som rymmer 600 liter.
se: Bodega butt
 
Grain
Betyder säd, spannmål m.m. Vid framställning av whisky betyder Grain andra spannmål än korn och majs.
 
Grain neutral spirit (GNS)
Neutral sprit med högre alkoholhalt än 94,8%.
 
Grain whisky
Grainwhisky görs i en kolonnpanna som kan producera stora mängder sprit till ett billigt pris. Man kan använda mältat såväl som omältat korn tillsammans med andra sädeslag (t ex vete och majs). Kolonnpannan uppfanns 1831 av irländaren Aeneas Coffey. Destillerier som tillverkar grainwhisky är stora fabriker och liknar inte alls de ofta pittoreska maltdestillerierna. Grainwhisky mognar mycket snabbare än maltwhisky. Ett vanligt graindestilleri producerar i snitt ca 40 miljoner liter per år vilket kan jämföras med maltdestilleriets 2-3 miljoner.
 
Green malt
Mältat korn före torkning.
 
Grist
Krossad malt.
se: Gröpe
 
Gröpe
Krossad Malt. Malt som har malts i en kvarn steget innan mäskningen.