Ordlista - H

         
Havre whisky
Är en Österrikisk alpvariant.
 
Head
Det spritdestillat som uppstår före middlecut under destillering i en Spirit Still. Förspriten kallas Foreshot eller Head. Destillatet är normalt ungefär 70-procentig och avskiljs i The Spirit Safe. Innehåller orena ämnen. Destillatet samlas upp i The Low Wines & Feints Receiver, blandas med Low wines och destilleras på nytt.
 
Heart of the run
Den mellersta delen av spritdestillatet, separerad från för- och eftersprit. Har mellan 68 och 72 procent alkohol och är mer eller mindre orenat brännvin.
 
Head truss ring
Den metallring som håller stavarna på plats när tunnbindaren reser dem runt tunnans botten.
 
Hidden malts
Efter succen med Six Classic Malts lanserade Diageo 2002 serien Hidden Malts. Glen Ord 12 år, Clynelish 14 år, Glen Elgin 12 år samt Caol Ila 12 år ingår i serien.
 
High proof
Ett begrepp som används i samband med fatstyrka – cask strenght. Om det går att antända whiskyn är det bevisat (proof) att den innehåller mer än 57 volymprocent alkohol.
 
Hogshead
En typ av fat som rymmer ca 250 liter. Görs ofta av amerikanska barrels som byggs om med hjälp av ett antal nya trästavar för att få en större volym.
 
Hoop
Tunnband
 
Huvud, hjärta och svans
(Head, Heart & Tail)
Vid destilleringen rinner det råsprit ur pannan. Det som kommer först kallas för huvud, sedan kommer hjärtat som är den som lagras. Sist kommer svansen. Både huvudet och svansen går tillbaka och destilleras igen.