Ordlista - M

         
Make / New make
Smeknamn på nydestillerad sprit.
 
Malt
Kornets stärkelse som genom stöpning och mältning spjälkas till olika sockerarter. Betyder att man mältat (grott och torkat) ett sädesslag, oftast korn (för framställning av öl eller whisky). Då det gäller framställning av whisky är betydelsen enbart mältat korn. Inga andra sädesslag kommer ifråga då det anges Malt
 
Malt man
Traditionellt den person som ansvarar för hela mältningsprocessen, inklusive torkning av malten i kölnan. I destillerier utan eget mälteri ansvarar en malt man för kontrollen av nyanländ malt, för rensningen och för maltkrossningen.
Maltings
Byggnaden där mältningen sker.
 
Maltwhisky
Whisky gjord enbart på vatten, jäst och mältat korn genom dubbel- eller trippeldestillation i kittelpanna och som sedan lagrats minst tre år. Indelas i grupperna Single Malt och Vatted Malt
se: Single Malt Whisky
 
Marriage
Kallas den har,oniserande "sammanvigningen" av destillat i stora fat när en blend unnas ett par veckors vila före tappningen.
 
Merrying
Lagring av två eller flera sorters whisky i samma ekfat. Numera ovanligt.
 
Mash/mäsk
Den jästa vörten, har en alkoholstyrka på 8-10 volymprocent.
 
Mash tum/mäsktunna
En behållare (vanligtvis gjord av rostfritt stål men ibland av gjutjärn) där gröpe (grist) blandas med vatten (se mäskning). Behållarna varierar i storlek från destilleri till destilleri. De minsta rymmer 1 ton gröpe medan de största kan innehålla 15 ton. I botten av mäsktunnan finns ett perforerat golv där vörten kan silas av.
 
Mashing machine
En apparat som blandar gröpe och varmvatten och kanaliserar blandningen till mäsktunnan.
 
Master blender/malt master
Den person som efter lagring väljer ut de fat som skall buteljeras. I Sverige började den engelska yrkestiteln användas i början av 1970-talet. En Master Blender har det övergripande ansvaret för blandningen, men sköter också lagret, ser till att det finns tillräckligt, köper in nytt, etc.
 
Maturation
Mognad. Den kemiska förändring spriten genomgått under lagringen. Begreppet förekommer ofta på flasketiketter, e. ex "matured in a sherry cask".
 
Middle Cut
Den mellersta den av spritdestillatet, separerade från för- och eftersprit. Alkoholhalten ligger mellan 68-72% och är mer eller mindre ett orenat brännvin. Den mellersta delen av destillationen i spritpannan som man sparar för att fylla på ekfat. Vanligtvis börjar man samla upp middle cut efter 15-20 minuters destillation men detta varierar. Den första (foreshots) och sista delen (feints) däremot innehåller smakämnen som inte är angenäma så dessa delar leds bort till en behållare för att ingå i nästa destillationsomgång.
 
Moonshine
Corn-whiskey från destillerier utan licens (1880-talet USA).
 
Morutouisuki
Maltwhisky på japanska.
 
Mothballed
Lagd i malpåse; innebär att man tillfälligt stänger ett destilleri men låter all utrustning vara kvar för en eventuell senare nystart.
 
Mountain dew
Illegalt bränd "berg whisky", senare ett kokett men legalt varumärke.
 
Murray, Jim
Engelsk journalist, mest känd för sin återkommande bok "Jim Murray's Whisky Bible". han är född 13 november 1957 i Merstham, Surrey.
I sin ungdom var han främst sportjournalist med förkärlek för fotboll. 1988 utgav han sin första kritikerrosade bok "Millwall: Lions of the South", som handlar om hans passionerade och något omoderna kärlek till Millwall F.C.
Efter att ha jobbat på The Sunday People och The Daily Star, blev han 1992 den förste journalisten i världen som skriver enbart om whisky.
Han anses även var den man som besökt flest destillerier världen över. 1994 kom han ut med sin första whiskybok "Jim Murray's Irish Whiskey Almanac" men det har blivit många fler genom åren.
Jim är känd för sin extremt höga integritet, han skriver mycket sällan för media som är beroende av reklam. han har provat och betygsatt på en skala 1-100 points nästan 4000 sorters whisky, av vilka hans whiskybibel presenterar ca. 1000. Jim har även konsulterat vid blending av både whisky och rom. Han är också stor förespråkare av amerikansk rye whisky, samt japansk och irländsk Pot Still Whiskey, viket fått dessa drycker tillbaka i ropet.
Han hade även en mycket stor del i återupplivandet av Ardbeg destilleriet.
 
Mältning
Den process då det fuktade, groende kornet rörs runt, antingen i en mältningstrumma, på ett mältningsgolv eller i en så kallad Saladinbox (vilket inte är så vanligt). Under mältningen aktiveras ett antal enzymer som bl. a bryter ner cellväggarna så att stärkelsen kan börja omvandlas till socker. Traditionell golvmältning tar ca 7-10 dagar medan mältning i stora anläggningar bara tar 2-4 dagar.
 
Mäsk
Den jästa vörten, har en alkoholstyrka på 8-10 volymprocent.
 
Mäskning
Den torkade och malda malten (gröpen) blandas med vatten i olika omgångar och med stigande temperatur för att extrahera socker ur stärkelsen i kornet. Den sockerrika vörten (wort) silas av efter varje vattenomgång och samlas i en speciell behållare (underback eller wort receiver).
 
Mäskpanna
Den första pannan av två vid traditionell, skotsk dubbeldestillering. Resultatet efter den första destilationen är en sprit (low wines) med en alkoholhalt på cirka 20% som sedan destilleras ytterligare en gång i spritpannan (the spirit still eller low wines still).
se: Wash Still
 
Mäsktunna
En behållare (vanligtvis gjord av rostfritt stål men ibland av gjutjärn) där gröpe (grist) blandas med vatten (se mäskning). Behållarna varierar i storlek från destilleri till destilleri. De minsta rymmer 1 ton gröpe medan de största kan innehålla 15 ton. I botten av mäsktunnan finns ett perforerat golv där vörten kan silas av.