Ordlista - R

         
Racked warehouse
En modern variant av lagerhus där whiskytunnorna ligger på hyllor upp till 12 våningar högt. Oftast är ett racked warehouse utrustat med klimatkontroll för att utjämna temperaturskillnaderna mellan de lägsta och högsta våningarna
 
Rectify
Att späda ut whiskyn med vatten före buteljering. Vanligtvis spädes whiskyn ut till 40%.
 
Refill
När en tunna har använts mer än två gånger för att låta whisky mogna, kallas den för a re-fill. Denna typen av fat ger mindre karaktär till den färdiga whiskyn och används oftast för malt whisky som är tänkt att ingå i en blended whisky. Kan också med fördel användas för en single malt som ska ligga på fatet under en längre tid eftersom eken inte hinner påverka whiskyn i så hög grad att den får alltför tydlig smak av trä. Kallas också Plain wood.
 
Reflux
Destillat som kondenserat och av tyngdkraften återvänder ner till ursprungsvätskan där det återigen kondenseras. Hur mycket reflux man får beror på formen på pannan och på lutningen på the lyne arm (avtappningsröret). Om man får en större reflux, resulterar detta i en lättare och mjukare whisky medan lite reflux ger en robust och smakrik whisky.
 
Reflux ball
En bollformad utvidgning långt ner på kittelpannans hals. Den renar destillatet genom att kondensera ämnen med låg flyktighet och tvingar dem tillbaka ner i mäsken. En Reflux Ball ger destillat med mindre smak- och doftämnen och därmed en lättare whisky.
 
Rektifikation
Rening av sprit genom destillering.
 
Remade hogshead
Den vanligaste fattypen i Skottland. Det är ett bourbonfat som importerats, tagits isär och fått 25% nya fatstavar och helt nya gavlar. Rymden är då 250 liter, det vill säga samma som de sherryfat som tidigare importerades. Kallas även Dump Hogshead. Se: Barrel
 
Rotgut
Billig, usel och förr illegal whiskey, även "panther piss".
 
Rummager
Automatisk omrörare i botten på en mäskpanna. Den består av en arm med fastsata metallkedjor (eller en grov duk) som under destilleringen roterar för att hålla mäsken i rörelse och samtidigt skrapa loss jäst och andra partiklar som bränns fast.
 
Run
Den helt ofärgade sprit som rinner genom The Spirit Safe.
 
Rye
Innehåller minst 51% råg, som ju heter rye på engelska. Liksom Bourbon destilleras rye vanligen i kopparpanna och kolonnapparat och lagras i brända ekfat. Rye kommer ursprungligen från Pennsylvania i USA.
 
Rökighet
En whiskys torvlukt och dito smak.