Ordlista - S

         
Saladin box
- En mältningsanordning som i en del fall ersatte den traditionella golvmältningen på 1950-talet. Den sista Saladin boxen togs ur bruk helt på Tamdhu Distillery. Uppkallad efter den franske ingenjören Charles Ulysse Saladin.
 
Sample safe
- Annat ord för Spirit safe, spritskåpet.
 
Seal Pot
- Säkerhetsventil med vattenlås som ser till att en kittelpanna inte exploderar eller imploderar av för högt respektive lågt tryck.
 
Second fill
- Anger att ett fat har använts en gång för lagring av skotsk whisky. Ger något mindre karaktär till whiskyn än first fill. När ekfat används för wshiskylagring en andra gång.
 
Shell and tube condenser
- En anordning som ska kyla ner alkoholångorna till flytande form. Den vanligaste typen idag kallas shell and tube condensor och sitter strax efter the lyne arm (avtappningsröret) på pannan. Den består av en kopparbehållare med ett antal kopparrör inuti. I kopparrören rinner kallt vatten som kyler ner de omgivande ångorna. En äldre form av kondensor och som än idag används på några destillerier kallas worm tub. Det är ett stort kar som vanligtvis är gjort av trä men kan också vara tillverkat av betong, stål eller gjutjärn. I karet, som är fyllt med vatten, finns en kopparspiral som kan vara mer än 100 meter lång och i vilken alkoholångorna leds in. Det omgivande vattnet gör sedan att ångorna kondenseras till flytande alkohol. Sprit som kondenserats med hjälp av en worm tub får ofta en mer robust karaktär eftersom kopparkontakten är mindre än i en shell and tube condensor.
 
Sherryfat
- Fat som tidigare har innehållit sherry har av tradition sedan länge använts för att lagra skotsk whisky. Idag är sherryfaten mer sällsynta på grund av den höga kostnaden gentemot bourbonfat. Sherryfat kostar ofta 10 gånger mer än bourbonfat. Whisky som lagras i sherryfat blir sötare och fylligare. Sherryfaten är oftast gjorda av europeisk ek men kan också vara gjorda av amerikansk ek.
 
Shiel
- Träskovel för att vända korn på mältningsgolv.
 
Shoulder
- Den böjda delen av en kittelpanna som sammanlänkar fångplåten (som på engleska heter Flue Plate) med svanhalsen.
 
Silent season
- Den tid då destilleriet är stängt för underhåll.Ett fem till tolv veckor långt uppehåll som inträffar varje år på alla destillerier. Produktionen läggs ned och man utför reparationsarbeten. Denna Silent Season brukar infalla under sommarsemestertider, vilket hänger samman med att i äldre tider hade man detta produktionsstopp eftersom det var svårt att mälta när det var varmt och dessutom rådde ibland vattenbrist. Arbetarna behövdes dessutom vid skördearbetet.
 
Silent stills
- Det engelska ordet för destillerier som ligger i malpåse eller stängt för gott!
 
Single barrel whisky
I- Buteljering från ett enstaka fat vid ett specifikt destilleri.
 
Single cask
- Single Cask betyder att innehållet kommer från ett enda fat. Eftersom lagringsprocessen alltjämt är höljd i dunkel kan två likvärdiga tunnor, lagrade bredvid varandra, med samma sprit ge helt olika resultat! Ofta är det oberoende buteljerare som köper enstaka fat från destillerier. Om dessa är exceptionellt bra eller om det bara finns ett fåtal kan dessa buteljeras som Single Cask. Det går att göra riktiga fynd men även motsvarande bottennapp!
 
Single grain whisky
- Enbart sädeswhisky. Grainwhisky destillerad vid ett destilleri. Kallas också singleton eller self whisky.
 
Single malt whisky
- Single malt whisky består av ingredienserna är mältat korn, vatten och jäst. Spriten måste sedan lagras på ekfat i minst 3 år. En single malt whisky kan innehålla whisky från olika fat, dock måste alla komma från ett och samma destilleri. Den ålder som eventuellt står på flaskan är åldern på den kortast lagrade whiskyn som flaskan innehåller
 
Six classic malts
- En serie med sex olika whisky som kommer från olika regioner. Lagavulin 16 år, en rökig variant från Islay. Cragganmore 12 år, en smakrik speysidewhisky. Talisker 10 år, representerar Islands och är rökig med smak av torv. Glenkinchie 10 år, mjuk, lite söt Lowlandwhisky. Oban 14 år, en whisky från västra Highlands som smakar lite rök och frukt. Dalwhinnie 15 år, en komplex Highland med smak av honung.
 
Skinning
- Avhyvling av ett lager trä vid föryngring av fat.
 
Sliante' mhath
- Är skotska för "cheers", betyder i gaeliskan "hälsa/välbefinnande" och ett slainté mhor önskar "god, ja storartad hälsa". Skall uttalas "slandje waa"
 
Speak Easy
- Bar med tidigare illegal utskänkning, en "moonshinery" eller ironiskt "speaketeria". En lite finare variant kallas "class speak".
 
Spent lees
- Lågvinsrester kvar i spritpannan efter destillering.
 
Spey river
- Floden Spey är namnet på den flod som rinner genom Speyside. Den är cirka 17 mil lång och startar sin färd i Loch Spey och mynnar ut i nordsjön vid speybukten (Moray Firth). Spey är Skottlands näst längsta flod. Namnet kommer från det gaeliska spe som betyder skumma, brusa forsa. Floden Spey är även känt för sitt laxfiske samt de många destillerier som ligger längs dess väg.
 
Spirit reciever / Spirit vat
- Det kärl där The Middle Cut samlas.
 
Spirit run
- Spritdestillation.
 
Spirit safe
- Är av mässing och glas och försett med ett kraftigt hänglås som förr bara The Exise Man hade nyckel till, idag är det ägaren eller verkställande direktören. Skåpet innehåller hydrometrar för provtagning av det destillat som kommer från kondensorns rör. Utansidan av skåpet är försett med kranar och handtag som gör det möjligt att ändra flödet. Den del av spritskåpet dit spritpannans destillat (andra destillationen) leds har ett handtag som kan vridas så att spritens flöde antingen går till low wines and feints receiver (den del som ska destilleras igen) eller spirit receiver (den del som ska fyllas på fat för mognad). Funktionen med skåpet är att pannskötaren kan ha kol på spritflödet utan att tappa av något.
 
Spirit still / spritpanna
- Den kittel där lågvinet förvandlas till sprit. Den andra pannan av två vid traditionell skotsk dubbeldestillering. I denna destilleras det som kallas low wines och som är resultatet efter den första destillationen i mäskpannan. Destillationen i spritpannan kan delas in i tre delar; foreshots, middle cut eller heart samt feints. Det är bara the middle cut som tas tillvara för att fyllas på fat. Foreshots och, i synnerhet, feints innehåller smakämnen som inte är önskvärda i den färdiga
 
Spoke shave
- Spåkskäv, en sorts kniv. Tunnbindarverktyg
 
Standard blend
- Blandning av grainwhisky och maltwhisky.
 
Steep / stöpkar
- En bassäng där kornet blötläggs före mältning.
 
Steeping / Stöpning
- Den första fasen av mältningsprocessen då man blötlägger kornkärnorna. Steep - En bassäng där kornet blötläggs före mältning.