Ordlista - V

         
Valinch
- Stor pipett, ofta av koppar. Används vid uppsugning av whisky från ekfat.
 
Vatted malt
- Namnet kmmer från de behällare (Vat) där sorterna blandas. Att en whisky är vatted betyder att det ingår maltwhisky från fler än ett destilleri som blandats. En vatted malt kan innehålla tio eller fler olika sorter. Syftet är att den ska få en speciell karaktär. Efter att de olika sorterna blandats ligger den och ”gifter ihop sig” så kallad ”marrying”. Vatted är en relativt ovanligt whiskysort. Åldersangivelsen på etiketten avser den yngsta maltwhiskyn som ingår.
Några kända sorter är: The Six Isles, Johnnie Walker - Pure Malt och Black Ribbon
 
Vatten
- En viktig råvara, som ger både doft och smak. Det används för att stöpa kornet och mäska den torkade malten. Vatten som filtreras genom torv anses vara allra bäst. De flesta destillerier använder sig av mjukt vatten eftersom det lösgör smakrika ämnen ur mäsken. Däremot anses hårt vatten bättre vid grainwhiskyproduktion.
 
Viski
- Finsk stavning av whisky.
 
Vintage
- Förekommer allt oftare på whiskyetiketter och betyder att whiskyn är destillerad ett speciellt år. Handlar ofta om en single cask men kan också vara en blandning av olika fat. Har inte alls samma betydelse som i vinindustrin då vissa år anses vara bättre än andra beroende på väderförhållanden.
 
V.V.O
»Very Very Old« eller »Vatted Very Old«.
 
Vört
- Den söta vätska som framställs genom att blanda korn med vatten, vilket leder till omvandling av stärkelse till socker. Man blandar sedan jäst i vörten för att jäsningen skall komma igång och omvandla sockret till alkohol.