Ordlista - W

         
Wash
- Det engelska ordet för mäsk, med en alkoholstyrka på omkring 8-10 volymprocent. Kallas i Nordamerika för beer.
 
Washback
- Ett jäskar gjort av antingen trä eller metall. Den kylda vörten pumpas från The Underback och tillförs jäst för att jäsa till mäsk.
 
Wash charger
En tank med pumpaggregat där mäsken från The Washback samlas upp för att sedan skickas vidare till The Wash Still.
 
Wash still
- Den första pannan av två vid traditionell, skotsk dubbeldestillering. Resultatet efter den första destilationen är en sprit (low wines) med en alkoholhalt på cirka 20% som sedan destilleras ytterligare en gång i spritpannan (the spirit still eller low wines still).
 
Whiskey
- Irländsk och amerikansk stavning.
 
White dog
- Amerikansk beteckning för destillerad sprit som inte fått mogna. Motsvarar det brittiska begreppet new make.
 
Wood
- Synonym till »cask« och »barrel«.
 
Wood finish
- Ett sätt att förändra smaken på en färdiglagrad whisky då man tappar om whiskyn till ett fat som kan ha innehållit någon annan typ av vin, starkvin eller sprit än det första fatet. En finish kan vara allt mellan några veckor och upp till ett år. Om whiskyn får ligga en längre tid än ett år på det andra fatet bör man snarare tala om a second maturation.
 
Worm
- En kopparörsspiral som är en förlängning av kittelpannans Lyne Arm. Den ligger i en vattenbehållare (Worm tub) där den konstant sköljs av kallvatten för att spritångorna ska kylas av och bli vätska. Sällsynt i dagens industri.
 
Worm tub
- En anordning som ska kyla ner alkoholångorna till flytande form. Den vanligaste typen idag kallas shell and tube condensor och sitter strax efter the lyne arm (avtappningsröret) på pannan. Den består av en kopparbehållare med ett antal kopparrör inuti. I kopparrören rinner kallt vatten som kyler ner de omgivande ångorna. En äldre form av kondensor och som än idag används på några destillerier kallas worm tub. Det är ett stort kar som vanligtvis är gjort av trä men kan också vara tillverkat av betong, stål eller gjutjärn. I karet, som är fyllt med vatten, finns en kopparspiral som kan vara mer än 100 meter lång och i vilken alkoholångorna leds in. Det omgivande vattnet gör sedan att ångorna kondenseras till flytande alkohol. Sprit som kondenserats med hjälp av en worm tub får ofta en mer robust karaktär eftersom kopparkontakten är mindre än i en shell and tube condensor.
 
Worts cooler
En apparat som kyler varm vört från mäskningstemperatur till jäsningsdito (som alltså är lägre). bild här